четвъртък, 12 юни 2008 г.

Ура! Петела е със запушена уста!

Eвропейското първенство по “Диема” е хубаво, но стресът и негодуванието надделяват. Нужен ли беше този експеримент?

ЖОРЖ ЗЛАТАРСКИ, В. "УИКЕНД", 13 ЮНИ

Живеем във времена, когато джобен телевизор с антена струва по-малко от мобилен телефон, но същевременно само 70 на сто от домакинствата в България гледат телевизия по кабелна мрежа или със сателитна чиния. Злополучното фиаско на БНТ с правата на европейското първенство ще остане като най-големия гаф в историята – по-голям дори от неспособността й да заснеме пълното слънчево затъмнение или легендарния световен рекорд на Стефка Костадинова.
Преодолявайки стреса и дискомфорта, че значимото футболно събитие не се излъчва по Канал 1, зрителят открива и

някои предимства

на предаванията по “Диема”. Преди всичко – спестен му е тормозът, наречен Петър Василев-Петела. Най-бездарният и досаден футболен коментатор в българската телевизионна индустрия най-сетне е със запушена уста – освен ако не сгрешат да го поканят като гост-коментатор в някое от студиата.
Макар и голобради, спикерите на “Диема”, са далеч по-компетентни от издържаните с пари на данъкоплатеца лентяи от “Сан Стефано”. Освен че употребяват по-малко клишета тип “зелен килим” и “кожено кълбо”, те имат и солидна школовка, коментирайки всяка седмица по няколко мача от английското футболно първенство. В минутите след всеки мач по “Диема” гледаме и коментари с компютърни графики досущ като в “Скай спортс”.
Е, вярно е, че компютърът често забива и се получават

конфузни паузи

в анализите със стрелки и кръгчета. Вярно е, че ръцете на операторите в кабелната телевизия леко треперят от вълнение, че България цяла сега точно тях гледа. Студиото, декорирано с прекалено агресивен червен фон, изглежда хем тясно, хем твърде празно и неуютно, а гостите седят неприятно прегърбени на дъгообразната табуретка в него...
Във времето, когато не излъчва мачове и коментари, “Диема” не може да се похвали с пълноценна и качествена програма. Старите филми с Жан-Пол Белмондо създават усещането за евтинджос, за второразрядна кабеларка. Това донася допълнителен дискомфорт на драгия зрител, колкото и да му е хубаво отсъствието на санстефанския Петел от ефира.
В крайна сметка, експериментът на “Диема” едва ли ще вдигне толкова драстично рейтинга на кабеларката, колкото там са очаквали. Подобно нещо ще се случи и догодина в ТВ7, която купи за три сезона излъчванията на Формула 1, преборвайки се с Би Ти Ви. В резултат на това далеч по-малко фенове на автомобилния спорт ще могат да наблюдават кръговете от световната надпревара.
Преди няколко месеца кабелните мрежи и сателитните оператори силно негодуваха, че “Диема” вдига таксите, изисквани от тях, за да предават нейните програми. Сега обаче

потриват доволно ръце,

че всяка квартална кръчма бърза да стане техен абонат, а по блоковете бързо никнат чиния след чиния, за да се гледа европейското.
В крайна сметка ще се окаже, че експериментът с шампионата има освежаващо въздействие върху доста играчи в телевизионния бизнес. Дори БНТ не е кой знае какъв потърпевш от развоя на събитията – нейните рейтинги през последните месеци са по-високи отвсякога. Това обаче се дължи не на добрата й програма и далновидна политика, а на небивалата криза в конкурента за второто място в националния ефир – Нова телевизия.
Най-потърпевш от експеримента “Евро 2008” си остава драгият зрител, но той открай време мазохистично е свикнал да играе последната дупка на кавала.


ПЛЮСОВЕ И МИНУСИ НА ПРЕДАВАНИЯТА ПО “ДИЕМА”

[+]
- Край на терора, наречен Петър Василев-Петела
- По-високо качество на картината
- По-добри коментари, включително и с компютърни графики
- Повече повторения на мачовете
- По-добро присъствие в интернет
- Не харчат парите на данъкоплатеца

[-]
- Липсва национално покритие на сигнала
- Токови удари и сривове в кабелната мрежа
- Аматьорски дизайн на студиото
- Конфузни паузи при компютърните анализи
- Слаба програма в часовете извън мачовете
- Карат зрителя да си плаща, за да гледа

Няма коментари: