четвъртък, 17 юли 2008 г.

Иван Костов: Не се сърдя на леля, че отиде при Кеворкян, та тя ми е роднина




ЦВЕТАНА ПЕШУНОВА/ Уикенд
18 ЮЛИ 2008




Най-откровеното интервю, което е давал до този момент Иван Костов, предизвика истинска сензация. Преди седмица публикувахме първата част с уникалната изповед на бившия премиер и настоящ лидер на ДСБ. Той разкри, че 6 пъти крадци са атакували дома му, провокирани от слуховете за лъжливото му богатство. И още: Смята, че е безотговорен дядо, тъй като не му остава много време за внуците, запознал се е със съпругата си Елена преди 41 години, след като изтървал каса с електроматериали върху крака си в Слаботоковия завод, не харесва титлата си “Мъж на годината”, защото му звучала като “Мис България”...
Сега прелюбопитният разговор с Иван Костов продължава.


- Преди изборите през 2001 г. се съгласихте да участвате в предаването на Слави Трифонов. Защо? Не си ли давахте сметка, че хора като Слави са готови на всичко, за да ви представят в неблагоприятна светлина?
- Този човек не успя да ме представи в неблагоприятна светлина. Аз никога не съм се страхувал от хора с камък в пазвата, подготвен за мен. Никога не съм бягал. Сам си търся белите от малък.

- През годините в предаванията на Слави Трифонов и Кеворк Кеворкян се изрекоха много обиди по ваш адрес. Защо не си потърсихте правата в съда? Защо ги оставяхте да ви очернят на спокойствие?
- Защото съм християнин. Христос казва да не се съдим помежду си и да прощаваме. Любовта е най-правилното решение на всички възможни конфликти. Хората, които се опитаха да ми навредят, го направиха за пари. Точно на върха на кампанията срещу мен Трифонов беше станал рекламна звезда на една компания... И взимаше много пари. Разбирам ги нещата и си ги обяснявам. Всички около мен знаят, че срещу ми бяха изречени обиди, клевети и лъжи. Знаят го и моите противници. Ще дойде момент, в който клеветниците ще започнат да се отричат, както се отрече президентът. Клеветниците първо минават през голямото озлобление, както мина и Първанов, когато беше председател на БСП. Той тогава изрече ужасни неща за мен, за жена ми и семейството ми. Съвсем наскоро пък каза, че това не било вярно. Започнал е да забравя лошите неща, сякаш съзнава вътрешно, че не е трябвало да ги прави. Опитва се да дава заден ход. Не е лесно да хулиш човек и да правиш пари от това.

- Сърдите ли се на леля си Гълъбина Ръждева, която се вкара в сценария на Кеворк Кеворкян и наговори куп “сензации” по ваш адрес и по адрес на семейството ви?
- Не. Та това е моя родна леля. Преди да си отиде от този свят мама повика и трите си сестри. Мама казваше: “Кажете на Гълъбина, че съм й простила. Нека дойде да се видим, за да се простим.” Леля ми обаче не намери сили да дойде. Почина след майка ми. Четирите сестри се споминаха в една година.

- От Жан Виденов взехте една фалирала държава, а на Симеон оставихте идеално подредена държава и стабилна икономика. Защо избирателите не оцениха това през 2001 година? Историята поне ще оцени ли това, което направихте за България в периода 1997-2001 г.?
- Реформите дълго бяха отлагани, защото бяха сурови. В момента на реформите фалираха 79 крупни предприятия, а и стотици дребни, които даваха препитание на малките населени места. Предимно във военнопромишления комплекс. Всичко това още след края на Студената война тръгна да фалира. Но когато започнаха нашите реформи, много хора останаха на улицата. Жан Виденов вече беше обявил предприятия във фактическа несъстоятелност и цялата фалираща икономика започна да изгаря пред очите ни. Около 14 процента от хората останаха на улицата. Създаде се крайна нестабилност и притеснение за това, че реформите ще имат още по-тежко продължение. Аз казвах, че най-тежкото е отминало, че нещата тръгват да се оправят. На хората обаче им беше тежко в момента и нямаха повече сили, за да повярват. Сега отново се натрупва напрежение на отлагани със седем години реформи и някой пак трябва да плати цената. Всички пак започнаха отново да бягат, повтаря се същата картина върху друга икономическа и социална среда. А трябва да разберем, че това е капиталистическа икономика и свободен пазар. През 1997–2001 година българите се сблъскаха с конкуренцията. Конкуренцията е един нов свят, свят на тежки предизвикателства. Мнозина и сега не разбират какво се случва. Не разбират защо трябва да има матури, не разбират, че матурите са подготовка за тази конкуренция, шанс да бъдат децата ни по-конкурентноспособни, да заемат по-добри работни места и да получават големи заплати. Нещата не са лесно разбираеми.

- Кои среди инспирират най-яростните атаки срещу вас?
- Имам много сериозни и много отдавнашни противници. В последните 18 години съм в непрекъснат сблъсък с тях. Противник ми е БСП. И в БСП бившите сътрудници на репресивните й служби. Те са тежко обремени с престъпления от миналото. Това всъщност са противниците на демокрацията. За съжаление обаче те не станаха по-слаби, когато се осъществиха реформите и когато България влезе в НАТО и в ЕС.

- С Бойко Борисов дълго време водихте словесни престрелки, но напоследък сякаш се усеща някакво затопляне на отношенията ви. Възможен ли е компромис помежду ви, ако голямата цел е свалянето на вредната за България тройна коалиция?
- Няма затопляне. Когато се опитвам да постигна нещо, то е само на базата на политически цели и принципи. Случаят е точно такъв. Целта е тройната коалиция да не управлява още 4 години, защото ще стане още по-лошо от сега. Темата, че има алтернатива, вълнува много Демократи за силна България. Ние искаме да се види, че има друга възможност да се управлява страната, да бъде насочено управлението към други цели и приоритети и нещата да се случват по съвсем различен начин. Търсим допирните точки сега, защото наближават избори.

- С настоящия лидер на СДС отношенията ви май са по-обтегнати от тези с Бойко? Защо Пламен Юруков изненадващо се обърна против вас?
- Пламен Юруков още търси своята политическа роля. Включително и на неподходящи места. С това си създаде сам много проблеми, с които му пожелавам да се справи. Според мен той греши в две неща. Първо, че това което прави е политика – то не е, това е несръчен пиар. Второ, че съм му противник. Това е много погрешна преценка. За мен той не е такъв. Щом имам силата и смелостта да се изправя срещу истинските противници на българската десница, не ми трябва друг противник.

- Отчитате ли грешка това, че на общинските избори в София влязохте в коалиция със СДС? В столицата ДСБ има неизмеримо повече почитатели от партията на Юруков. Излезе, че коалирайки се, вие подарихте на СДС доста места в Столичния общински съвет...
- Това е цената. Тя е платена за това, че изместихме кандидата на БСП на трета позиция. Десницата е втората политическа сила в София. Политическият компромис направи напълно самостоятелно софийската организация на ДСБ.

- Филип Димитров сподели неотдавна пред “Уикенд”, че не го поздравявате. Защо ви е толкова трудно да му кажете “Добър ден”?
- Той ме нарече “червено-кафяв”, а за мен това е голяма обида. Ненавиждам нацизма и комунизма, тоталитарните режими и той много добре знае това.

- Поддържате ли контакти с някои от бившите премиери на България? Обменяте ли мнения за състоянието на страната?
- Не поддържам лични контакти. Нищо не ме свързва с тях, освен това, че сме политически противници. Не виждам на каква тема мога да си говоря например със Симеон Сакскобурготски. Политическото лицемерие ми е чуждо. Чуждо ми е дори в най-меките му изяви на европейско светско общуване, без ангажименти. Прекарах живота си до 1989 г. в тясно обкръжение на най-близки хора, като в манастир. Затова не са ми лесни контактите, като тези за които питате.

- Как така се съгласихте да изнесете лекция в пловдивския колеж, в който основен преподавател е Жан Виденов? С Жан разговаряли ли сте след като го бутнахте от власт?
- Не съм се виждал с Жан Виденов. Защо да не приема да изнеса лекцията? Признавам, че това с колежа беше лош пиар ход от моя страна. От друга страна е хубаво, че този човек не е изхвърлен напълно. Жан Виденов партията му го предаде и го захвърли. Намерили са се обаче хора от академичните среди, които са решили, че той може да бъде полезен с нещо. Безспорно предшественикът ми е натрупал административен опит, в себе си има познание, което не бива да загива. Не поддържам връзка с Виденов, но смятам, че на хората трябва да им се дава шанс в живота.

- Проектът ДСБ гони четвъртата си година. Доволен ли сте от него?
- За мен ДСБ запази автентичните идеи на българската десница. Има ценности, които пренесохме във времето. Демократи за силна България сме най-яростната опозиция срещу управляващите. В НС най-важната и компетентна опозиция е ДСБ. Ние отнасяме най-много пердах. Защото да си опозиция се изисква смелост. Носим алтернативата, браним интересите на обикновенните хора през своите собствени идеи.

- Дори и в сплотена партия като ДСБ не мина без вътрешни конфликти. Димитър Абаджиев влезе в парламента с вашата листа, но в един момент ви напусна... Очаквал ли сте някога, че ще бъдете предаден от един от най-верните си хора?
- Не съм очаквал това от него. Разочарован съм. От 1991-а бяхме заедно. Познаваме се от 17 години, бяхме близки.

1 коментар:

Анонимен каза...

друштвото за заем што ми дава заем од 5.000.000,00 УСД Кога другите инвеститори за заеми ја занемаруваат мојата понуда, но г-ѓа Бенџамин ли ми даде кредит за успех.Тие се директно во финансирање на заем и проект во однос на инвестициите. тие обезбедуваат решенија за финансирање на компаниите и поединците кои бараат пристап до фондовите на пазарот на капитал, можат да ви помогнат да го финансирате вашиот проект или да го проширите вашиот бизнис .. Контакт преку е-пошта :::: Исто така Lfdsloans@outlook.com или напишете на whatsapp Број на + 1- ( 989-394-3740)