четвъртък, 28 януари 2010 г.

“Аватар” и българските мърморковци


Джеймс Камерън съживи не само киноиндустрията, но и цялата икономика. Кога ще се появи българският му аналог?

ГЕОРГИ НЕДЕЛЧЕВ
в. "Уикенд", 30 януари 2010

Докато Обама, Меркел, Саркози и сие се чудят как да надмогнат световната рецесия, а у нас упражняват реторика на кръгли маси, една холивудска продукция чупи рекорди във всички държави и показва, че няма невъзможни неща - когато се обединят талант, усърдие и търпение.

Този уикенд “Аватар” на Джеймс Камерън ще подобри постижението на предишния му филм “Титаник” като най-печеливша продукция на всички времена. С приходи от 2 милиарда долара (при обща инвестиция в заснемане и маркетинг от $340 милиона), филмът съживи киноиндустрията, а уникалната технология на заснемане й посочи нов път за развитие. Поне засега инвазията на телевизията и Интернет изглежда овладяна. Те не могат така омагьосващо да покажат триизмерни гледки като тези от планетата Пандора.
В България “Аватар” вече има

над 4 милиона лева

касов приход. Около 60 на сто от тях остават тук – в киносалоните и в дистрибуторските фирми. Покрай цялото това пиршество за сетивата процъфтяват и други сектори – търговия с играчки, електронни игри, сувенири, книги. Ресторантите инкасираха нечуван оборот покрай пълните с публика кина. Заведенията в софийските молове не смогват да обслужват гладните и превъзбудени зрители. От наплива на хора намазват даже и търговците на дрехи, чиито магазини доскоро зееха празни.
Ето как геният на един човек – в случая Джеймс Камерън – може да се превърне в оръжие успешно срещу кризата. Ами ако имаше още десетина такива? Ами ако бяха сто Камеръновци? Имаме ли в България подобни личности, чиито качества са способни да измъкнат околните от тресавището? За да си отговорим на този въпрос, е добре да знаем няколко факта.
Режисьорът е бил готов с проекта за този филм веднага след “Титаник” (1997). Предпочел е обаче да

чака цяло десетилетие,

за да се развият технологии, позволяващи пълна реализация на идеите му. 60 на сто от кадрите в “Аватар” са компютърна анимация. Подготовката за снимките е била грандиозна. Камерън е пратил стотици хора от екипа на едномесечни тренировъчни лагери в джунглите – за да свикнат с тежките условия, при които после се е работило в Нова Зеландия. Подобно на Джордж Лукас с неговите “Междузвездни войни”, режисьорът е създал не просто филм-феномен, но и една цяла нова вселена, от А до Я. Нови планети и извънземни същества. Нови космически кораби, пътуващи до тях. Нови транспортни и технически средства. Невиждани животни и растения на Пандора, нов език (с някои думи и звуци, взети от древно-етиопски и от езика на новозеландските маори)... Всичко това тепърва ще носи още милиарди долари.
Триумфът на “Аватар” се дължи не само на грандиозния си замисъл и изпипаните до съвършенство ефекти. Както във всеки свой филм, и тук Камерън спазва няколко правила – да се придържа към проста, на моменти елементарна фабула, да заложи на емоциите и любовта и най-вече – да отправя послания, достъпни за всички. Изглеждат на пръв поглед фасулска работа, но нито един друг гений на Холивуд – Спилбърг, Лукас, Питър Джаксън – не успява да ги прилага така последователно и винаги успешно.

Имаме ли у нас такъв тип хора

като Джеймс Камерън? Риторичен въпрос. Трябва да почакаме още десетилетия за тукашни примери как енергията на една личност може да променя всичко наоколо. Онова, което със сигурност имаме, е мърморковци в изобилие. И за “Аватар”, както и за предишни феномени от този тип, се появиха статии и типично нашенски коментари от типа “не е нищо особено”, иронизиращи масовата истерия.
Българският гений на завистта все още бушува с пълна сила, и никакви финансови кризи не са в състояние да го усмирят. До такава степен сме патологично влюбени в нещастието си, че не умеем да оценим и се радваме на малкото неща, успели да ни очароват.



Джеймс Камерън е чакал цяло десетилетие, преди да може да реализира пълноценно идеите си.



Компютърните технологии в “Аватар” представят по уникален начин цяла нова вселена.

3 коментара:

Вергиния Янчева каза...

Георги, аз често те чета, но не си признавам и упорито не коментирам, но този път наистина не се сдържах. 

Аз срещнах трейлър на Аватар съвсем случайно, изгледах няколко месеца преди краят на 2009г. и го очаквах с нетърпение, не толкова заради сюжета, колкото заради изработката.

Няколко дни преди да вляза в киното бях гледала филм за филма :)
Интересът ми се засили многократно.
След като напуснах киното, обаче, имах нужда единствено да помълча.
Да, интересуваха ме ефектите, когато влизах - от чисто техническа гледна точка. Всеки с интереса си, все пак.
Но след като изгледах филма, техническата изработка беше едно от всички (безкрайно много) неща в главата ми.

С мой много близък приятел гледахм филма заедно и от тогава, от време на време обръщаме темата на разговори в тази посока.
Аз като фотограф, като човек учил операторство, занимавал се с монтаж, с ефекти и т.н. - мога преспокойно да кажа, че филмът е хит с пълно право. Събеседникът ми, като музикант и човек в тази сфера, казва същото за музиката в Аватар.

Честно казано не се бях замисляла за кризата и филма.
И думите ти "Ето как геният на един човек – в случая Джеймс Камерън – може да се превърне в оръжие успешно срещу кризата. Ами ако имаше още десетина такива? Ами ако бяха сто Камеръновци?" ме наведоха на още доста размисли.

Прави ми впечатление, че оценката на хората, които знаят как се прави изкуство - е много, много положителна.
Нали знаеш. Всеки в живота е боец, докато не дойде време за война.
Аз лично така си обяснявам негативните мнения и честите коментари от типа „сюжетът е прост”. Да, прост е, но до колкото знам има само един филм „Аватар”. Пък и магията често е в простите неща.

Поздравявам те за статията!

Bla каза...

Thumbs up!

Katri Mei Lightdeth каза...

Впечатляващо!
Не знаех за направата на филма, преди да видя трейлъра му в киното, прожекция на друг филм. Очите ми останаха на екрана, впечатлена от ефектите още от онези секунди с кадри от него. Помня обаче думите на събеседникът ми- " Това е гадно!"- неприемливо възклицание, имах намерение да посетим киното, когато прожектираха "Аватар" като доказателство, че филмът си заслужава наистина, повече от предполагаемото.
По принцип преценявам качеството и интереса в сюжета на всички филми едва от първите пет- десет минути, безпогрешна моя преценка всеки път. На кино не успях да видя филма, но в момента, в който излезе в торент- тракерите, си казах, че искам да гледам този филм повече от веднъж или два пъти. И ако на трейлъра ми останаха очите, то по време на самия филм и дъхът си загубих.
Познавам и хора, които продължават да твъдрят, че "Аватар" е гаден, безинтересен, дори извратен от гледна точка външността на народа на Пандора- нави. На мнениесъм, че тези които приемат по този начин такъв сюжет, такива безумно красиви гледки и племенни отношения, не са разбрали и едва ли някога ще разберат множествот замисъли във филма, в начина по който се развива животът на една такъв, макар и измислен, свят. Измислен обаче до толкова, до колкото продължава да се приема като просто филм... не мисля, че е правилно. "Аватар" не е просто филм, наистина, а една истина, чакала повече от десетилетие за да се разкрие пред очите на хората, зрителите и да отправи свое конкретно послание към всички аудитории. Приятно е да се чуе: "Вможно ли е да има такава планета, подобна?", "Дали наистина има някаква нещо като Велика майка, както Еайва?", "Защо и ние не бяхме такива?" и така нататк. Всякакви подобни въпроси, може би оставащи без отговор, но пораждащи още повече и каращи мнозина да се позамислят най- вече над последния въпрос. Правя по-близко сравнение с индианците, отколкото с кризата, когато белият човек нахлул в земите им и пожелал повече от колкото трябвало. Само, че едно време индианците са загубили, "Аватар" обаче разкрива цялостната битка за свободата и отстояването на личното, незаменимото за каквото и да било друго. Наистина, защо ли и ние сега не сме такива, отношенията ни едни към други, отношенията ни към заобикалящото ни? Може би, всъщност не "може би", ами в действителност защото все по- малко са хората, замислящи се над подобни на горепосочените въпроси без да има основателна причина. И е прекрасно това, което геният на Джеймс Камерън е сътворил- едно чудо, което ще остави отпечатък сред тези, възприели посланието му в цялостният си смисъл.

Чудесна статия! : )