събота, 21 юни 2008 г.

Проф. Божидар Димитров: Чувствам се добре в кабинета на Тодор Живков!

ДАНИ ЗЛАТАНЧЕВА/ Уикенд


Проф. Божидар Димитров ни посреща в кабинета си в Националния исторически музей (НИМ). Някога това е бил кабинетът на Тодор Живков в резиденция „Бояна".
„Това пространство е огромно, два пъти по-голямо от кабинета на Георги Първанов", твърди професорът.
И добавя, че когато го посещава в НИМ, президентът се диви на необятния и неизбродим с поглед работен терен.
Въпреки че се чувства добре тук, Димитров настоява на своето - НИМ трябва да се премести в сграда, по-близка до центъра на града. Така диктува европейската практика.
Личи си, че музейният директор е в добро настроение, но въпреки това отказва да говори за жените в неговия живот, за да не си разваля имиджа на сериозен съпруг и историк от голям мащаб. Любимата му теми обаче си остават Македония и политиците.


- Проф. Димитров, в предварителния разговор ни казахте, че искате да говорим за политика. Вероятно като историк искате да напомните някои стари грешки, които днешните политици могат да повторят?
- В момента ме занимава темата с купуването на гласове. Това не ми харесва, ала го има по цял свят. Порочно е и купуването на застъпници в изборните секции. Това явление е широко разпространено в турските региони на страната. Там председателят директно вписва в картона, че са гласували 99,9% за ДПС. Не ми харесват и екскурзиите от Турция. Както и новосъздадени бизнес формации, зад които се крият активисти на СДС или други партии. От друга страна, партиите загубиха своя кредит на доверие. Политиците също.

- Коя политическа фигура няма да „грее" в следващия парламент?
- Тази на царя. Той вече повехна. Уж беше неподкупен, неинтересуващ се от политика, от имоти... А вижте какво стана. Реституира си дори имоти, които не е притежавал. Защо не застана пред народа и не каза: „Вижте, реституирали са ми 450 000 декара повече. Връщам ги обратно". Почна да се моли на Господ и за резиденция „Кричим". А няма основание да претендира нито за нея, нито за Врана. Тези имоти някога са принадлежали на интендантството, после на УБО. Това са държавни имоти, които обслужват царя и неговата фамилия, после Тодор Живков и неговата фамилия. Това, което направи Симеон и неговите адвокати, е срамно. Отъждествиха интендантството с личност. Никога Кобургите не са имали нотариални актове за тези земи и сгради.

Цар Борис е почнал да вади такива документи някъде през 30-те години на миналия век, но не е успял да свърши докрай работата. По силата на тази логика Жени Живкова може да си поиска бившите Татови резиденции за собственост. Ще трябва да ги дели с Владко Живков, но ще се оправят.

- Каква е алтернативата за следващите избори?
- ГЕРБ. Това е. Някои казват, че Бойко Борисов е поредният спасител. Аз смятам, че не е така. Просто българският народ така е устроен, че да търси алтернатива на всяко безизходно положение. Тройната коалиция няма какво да предложи на хората.

ОДС - също. Докато у Бойко Борисов има нещо, което липсва на другите политици - способен е да взема бързи правилни решения. Погледнете магистрала „Тракия". От седем години говорим за нея, но нищо не правим. Измислените фирми и приятели на царя подеха темата и какво - нищо. За мислещия човек беше ясно, че рано или късно ще се опре до държавния бюджет, че не може да се строи път с кредит от световна банка, даден на измислена португалска фирма - естествено, в нея се кипрят представители от НДСВ и други партии. Западните бизнесмени не бъркат лесно в джоба да дават пари, ами правят проучване. И питат: „Я да видим колко сериозна фирма сте. Колко километра ще е дълга вашата автомагистрала? Какво сте построили?". Е, какво са построили - пет километра асфалтов път.

- Смятате ли, че българският народ един ден може да се вдигне на бунт, да потърси сметка на политиците?
- О, не. Българският народ никога не се е повдигал на бунт. Дори протестът на 10 януари не беше народен бунт. Просто пред Народното събрание беше докарана агитката на „Левски" да троши, да пали и да бие гражданите.

За 14 века българският народ е разбрал, че революцията не води до нещо добро. Революцията води до деградация дори при успех. Мога да ви дам и пример - френската буржоазна революция. Аз не вярвам в думите на Каравелов, че свободата не ще екзарх, а иска Караджата. Защо? Какво е направил Караджата?! Приказки само. Екзархията обаче направи училища за гражданите. Когато Гоце Делчев и Даме Груев отиват при екзарха и му казват, че се гласят да правят Илинденско въстание, той отговорил: „Ех, момчета. Естествено, че няма да ви преча. Но ми трябваха още десетина години, за да капне Македония като зряла круша в „дланта" на България". Въстанията обезбългариха Македония и Тракия. С оръжие в ръка не се стига далече.

- Зная, че Македония вие болна тема - смятате ли, че тя е безвъзвратно загубена за България?
- Не. Младен Сърбиновски, македонски писател, казва, че просто е сменено името на българското население там. Какво е съвременна Македония - една трета от някогашната историческа Македония. Какво е населението й - българи със сменени имена. Но нищо трайно няма под слънцето. Аз лично, като пиша, поставям думата македонци в кавички. Слава богу, самите те вече започнаха да говорят по медиите за ребългаризационен процес. И не се усещат, че щом приказват за ребългаризация, преди това е имало дебългаризация.

- Върши ли ни работа Гърция, като притиска Македония да си смени името?
- Гърция ни върши работа. Всъщност ние, българите, трябваше да ги притиснем, но както казах - ние сме народ, който не обича резки движения, тъй като поне мъжете знаят, че при резки движения ти влиза по-навътре. В последно време наши евродепутати внесоха поправки в европейските закони. И тези поправки, разбира се, са негативни за Македония. Аз лично помолих да се спре езикът на омразата между двете държави.

Как да ви кажа - нямам нищо против македонците. Годишно в страната се заселват над 2500 македонци. Повечето от тях не хукват на запад, ами остават у нас да въртят бизнес. В Македония раждат основно шиптерите и циганите. Но какво говоря - там наричат циганите египтяни, а не роми.

- Македонците пишат интересни истории...
- Пишат и бришат за вътрешно ползване. Каквото пишат, светът не го чете, а им се смее. Затова ги бият по главата. Аз като разбрах, че евродепутатите не знаят истината за Македония, предприех едно активно мероприятие - написах „История на македонския въпрос", малка книжка като за депутати - с много картинки и малко текст, луксозно. Издадох я с помощта на спонсори. Най-активен в акцията беше архонт Слави Бинев. Товареше по четири-пет пакета, знаете, че в самолета не можеш да качиш много багаж. Вече 650 евродепутати са запознати с истинската "история“. И гласуват против Македония. Е, има 20-30 отцепници. От пет години насам македонците твърдят, че са потомци на античните македонци - пълни глупости. Първият техен цар бил Самуил. Но всички източници от Средновековието пишат, че в онова време византийците се бият с България и българския цар Самуил. Византологията е световна наука. Там фактите са доказани. Затова на световните симпозиуми македонците не се допускат, говорят несериозни неща.

- Защо не потърсите подкрепа от Волен Сидеров? Той изповядва националната кауза.
- О, не. Волен написа твърде много книги и статии, в които изразява расистки мнения за цигани, турци, евреи.

Познавам се и с жена му. Бяхме приятели. И сега си говорим. Но той смята, че да се среща с мен му е политически неизгодно.

- Кой управлява България в момента - имам предвид атаките на президента към министър-председателя?
- Е, страната се управлява от тристранна коалиция и от Сергей Станишев. Нищо, че го наричат „хлапето на БСП". Той не е хлапе, а четиридесет и кусур годишен мъж. Румен Овчаров и Румен Петков са на втора позиция в управлението. Станишев дърпа конците в България.

Няма коментари: