понеделник, 13 октомври 2008 г.

Ники Николов: "Биг Брадър 4 е личен провал на Павел Станчев"


ЦВЕТАНА ПЕШУНОВА/ В. УИКЕНД, 10 октомври

„Говори Биг брадър..." Някога тази реплика караше кръвта на участниците в Къщата да замръзва. Школуваният в радиото глас на диджея и главен редактор на хитови риалити програми Ники Николов звучеше точно така, както трябва - все едно думата е взел някой от отвъдното. Николов обаче вече не работи в Биг брадър, а прави конкурентното Денсинг старо. Затова продуцентите от „СИА адвъртайзинг" си намериха друг Голям брат. Ако се съди по досегашните издания на шоуто и по интернет форумите, изборът не е бил никак успешен. Срещнахме се с Ники Николов и го разпитахме за „войната" на риалити форматите у нас. Поинтересувахме се и какъв точно е резултатът от двубоя Биг брадър - Денсинг старс.

- Ники, Биг Брадър ви би на старта. Колко още ще е така? Кога ще ги изпреварите?
- Биг Брадър би на старта, защото за 4 години ние създадохме една истинска марка на телевизионния пазар. Нещо като „Кока-Кола" в българската телевизия. Още при първата глътка на новата „напитка" обаче, зрителите усетиха, че тя вече е топла, недостатъчно газирана и се е превърнала в „Алтай".От 6 лайфа досега резултатът е 5 на 1 за Старс срещу Биг брадър. Нещо повече, Биг Брадър 4 е първият телевизионен проект в България, който само за една седмица изгуби над половин милион зрители. Между милион и двеста-триста хиляди гледат Денсинг старс. В същото време зрителите на Биг Брадър 4 са под 900 хиляди, което е пълен провал за това предаване и личен провал на изпълнителния директор на Нова телевизия.

- В предишните сезони вие правихте Биг брадър като главен редактор. Сега следите ли го? Какво ви е мнението за новото издание?
- Гледал съм три епизода. Единственият човек, който може и разбира там, е Петко Спасов (режисьор, син на бившата тв говорителка Нина Спасова). Сам човек обаче не може да направи чудеса. Навремето заедно бяхме страхотен екип. По принцип не е честно аз да давам коментари за съдържанието на Биг брадър, защото при всички положения съм пристрастен. Думата на зрителите е закон, а те не харесват този Биг брадър.

- Вие бихте ли вкарали сляпа жена в Къщата?
- Да, това е част от всекидневието. Винаги съм казвал, че в Биг брадър има място всеки, който се разхожда по улиците. Бих вкарал и напълно луд човек. Такива хора има навсякъде около нас.

- В Денсинг старс по-леко ли ви е отколкото в Биг брадър? Остава ли ви повече свободно време?
- Да, определено ми е по-леко. В Биг брадър беше много тежко. Работеше се почти денонощно.

- Как успяхте да уговорите за Денсинг старс толкова големи звезди?
- Успяхме и се радвам, че известните хора в България все повече отварят живота си за очите на обществото. Винаги съм мислил, че не е нормално да знаем повече за Мадона, отколкото за Лили Иванова. В тази посока това, което прави Елена Йончева в Денсинг старс е достойно за уважение.По принцип философията на шоуто ни е да разкрива характерите на известните личности. Танците са просто формат.

- Вярно ли е, че около сцената дежурят лекари? Участниците се оказали кекави. Кой е най-редовният пациент на докторите?
- Кекави не е хубава дума. Хората, които участват в предаването, сега се учат, те не са професионалисти. Дори и при професионалистите има травми. А тези танци са си спорт и във всеки спорт има контузии, фактът, че има толкова много контузии означава, че всички са взели участието си насериозно. Тоест, те са отговорни хора, които уважават зрителите и правят всичко възможно да се покажат в максимално добра светлина, за да доставят удоволствие на публиката. Има наистина лекари, които са непрекъснато до състезателите. Това е нормално. При тренировките звездите се подлагат на ужасно физическо натоварване.

- Не е ли гадно, че в Денсинг старс противопоставихте плеймейтката Златка на Алисия? Не засягате ли така достойнството на ваша титулярна участничка и съпруга на един от най-известните наши футболисти?
- Напротив. Ние показахме как един спор може да се води с достойнство и да изглежда краси во, а не брутално,1 грозно и примитивно. В същото време изпълнителният директор на Нова стигна дъното с отвратително режисирания бой в Биг брадър. Страшно е, когато човек е готов на абсолютно всичко, само за да запази поста си. Хубавото е, че за първи път българинът показа, че предпочита достойното и красивото пред кървищата. В този момент Денсинг старс се гледаше от 44 процента от аудиторията срещу само 28 за Биг брадър. На Биг брадър му кацна златната кокошка в двора, но заради неумението си той я изпусна. Кокошката дойде на паркета на Денсинг старс и започна да танцува румба и пасо добле. Но такъв е животът - радост и тъга.

- Когато Нико Тупарев се раздели със съдружниците си от „СИА", пред вас имаше ли дилема дали да го последвате или да останете във фирмата и да продължите да правите Биг брадър?
- Пред мен не е имало никога такава дилема. Аз съм коректен в приятелските си отношения. Нико е човек, от когото съм научил ужасно много и ще бъда с него винаги.

- Вие сте диджей и радиоводещ, как попаднахте в телевизията? Познавахте ли се с Нико Тупарев преди да заработите с него? Кой ви заведе в „СИА"?
- Наричайки ме „диджей", обиждате истинските професионалисти в тази област като Ясен Петров, Стивън, Смърфа и Иво Рачев, с които навремето участвах в „Метрополис". Там просто използвах случая да пусна няколко мои любими парчета, иначе задачата ми бе съвсем друга. С Нико Ту парев преди да започнем заедно работа, бяхме на „здравей-здрасти", а всички ни бъркаха, че сме братя. Иначе главните виновници за отиването ми в „СИА" са Ники Кънчев и Сашо Жеков които запалиха в мен искрата за журналистика още през 1989 г. Тогава се запознах с тях покрай музикалния вестник „Рок булевард" и те ми дадоха първите уроци. След това учих журналистика и специализирах в Германия. Днес смятам, че телевизията е моето призвание.

- Чували ли сте новия глас на Биг брадър? Бихте ли му дали съвет?
- Да, чувал съм го. Не мога да дам съвет, защото не би било коректно.

- Дразнеха ли ви слуховете, които излязоха за вас покрай втория сезон на Биг брадър? Тогава упорито се твърдеше, че сте вкарали хубавата Елена в леглото си...
- За първи път чувам такова нещо. Не знам как да го коментирам. Глупаво е човек да се връзва на подобни измишльотини.

- С кои от участниците в досегашните издания на Биг брадър станахте приятели?
- С много хора. Със Зейнеб, Стойка, Здравко, Иван, Елена... Вего го познавам още от партитата на „Метрополис".

- Почивали ли сте в хотела на Здравко в Приморско? Мълвеше се, че сте си близки и затова сте уредили победата на жена му Христина във ВИП брадър 2...
- Ходил съм в хотела. Имам и фактура оттам за последния път, когато бях за няколко дни с жена си, детето и родителите си. Беше по време на кастинга за Биг брадър 3. Последната ни спирка беше Бургас и отидох за 5 дни в Приморско. Когато ходих, за да кръщавам дъщеричката му, разбира се, че не съм си плащал спането, защото щеше да е обидно. Нелепо е да се твърди, че заради това Христина е спечелила втория ВИП сезон. Преди време бяха прегледани абсолютно всички записи, за да се установи, че няма нищо скрито.

- Жена ви в момента с какво се занимава?
- Шеф е в клон на „Булбанк".

1 коментар:

Bla каза...

ББ4 действително смуче, но това не променя факта, че Денсинг Старс е за баби и лелички.